Už jste letos při procházce potkali lány fialek? U nás na Kokořínsku se fialky rozhodly zpestřit „nudnou“ zeleň ve velkém :-). Už jen dívat se na tu krásu a čichat jejich omamnou vůni hladí po duši. A co teprve všechny ty léčivé vlastnosti a chuť!
Protože se chceme fialkovým kobercem těšit každé jaro, sbíráme doma výhradně samotné kvítky. Hezky šetrně a bez stonků, vždy jen trošku z každého trsu. Díky tomu mohou rostlinky vyhnat nové kvítky a hlavně se vesele množit a šířit krajinou dál.

I z hrsti květů toho vykouzlíte spoustu

Ve skutečnosti nám stačí pár hrstí kvítků, abychom z nich vytvořili velké množství různých dobrot – čaj, pleťový olej, zdobení jídel (dortů, salátů, polévek…) a cukrovinky proti kašli a na uvolnění krku od hlenu, což ocení zejména děti a mlsní rodiče :-).

FIALKOVÝ OLEJ
Hrst květů smícháme s 250ml mandlového nebo rýžového oleje a necháme v temnu louhovat, až květy předají oleji všechnu svou barvu. To trvá 1 – 2 týdny. Následně olej přecedíme přes pláténko do tmavých lahviček a dále uchováváme v temnu.
Fialkový olej uklidňuje a léčí podrážděnou pokožku. Dáváte-li přednost lehkým a přírodním vůním, můžete fialkovým olejem nahradit kupované parfémy.

FIALKOVÝ ČAJ
Fialkový čaj je jemná záležitost. Je nutné kvítky pořádně usušit a následně uchovávat buď v plátěném sáčku v suchu nebo hned po usušení uzavřít do sklenice s víčkem. Jakmile se k sušeným květům dostane vlhkost, začnou blednout a ztratí jak chuť a vůni, tak většinu své síly. Osobně dáváme přednost fialkovému cukru, kterým si sladíme čaje z bylin s podobnými účinky (odolnějšími při skladování), čímž zvýšíme celkový účinek čaje o další bylinku a ještě si osladíme život :-).

FIALKOVÝ CUKR
Květové cukry jsou momentálně číslem jedna v oblíbenosti Vílina kuchyňského tvoření. Pestré barvy, úžasné chuti a spousta možností k dalšímu využití zkrátka nadchnou každého alchymistu 🙂
Na 1kg přírodního třtinového cukru potřebujeme asi 4 hrsti fialek. Postup je následovný:

Po troškách mixujeme cukr s fialkami

Namletou směs klademe na plech a necháme řádně usušit

Usušenou směs po kouskách odloupeme z plechu a znovu pomeleme/mixujeme do hladka

Samozřejmě se můžeme při zpracování zcela vyhnout přístrojům a vše zpracovat i ručně pomocí hmoždíře a mlýnku na mák. V tomto případě nejdříve rozmělníme květy v hmoždíři, pak je smícháme s cukrem a dáme sušit. Suchou směs musíme pomocí příborového nože rozdrobit na mnohem menší kousky, aby nám je následně mlýnek na mák pojal. Popřípadě, chcete-li si vypracovat valy na rukou, lze suchou směs nadrtit na jemno opět v hmoždíři ;-). Bez ohledu na postup skladujeme fialkový cukr v uzavřené nádobě, nejlépe v temnu.

A CO S TÍM?
O slazení bylinkového čaje už víte. Zacházet s fialkovým cukrem můžete jako s cukrem běžným – je jen obohacen o další vůni, chuť a vlastnosti samotné fialky – takže jej lze přidávat do pečení, posypat s ním moučníky nebo z něj vyrobit fialkové mlsání v podobě domácích karamel, cukrkandlových lízátek nebo třeba fialkového želé. Vaše fantasie má brány dokořán, tak s chutí do voňavých pokusů!

Fallon&Ronis


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.